Co a jak na planes.cz

Co a jak na planes.cz

Příspěvekod admin » 21. 1. 2009, 12:06

Co a jak na planes.cz

Server planes.cz

Server planes.cz vznikl v návaznosti na papírové i internetové publikace klubu leteckých fotografů CAPC. První verzi internetového bulletinu CAPC najdete zde, první verzi planes pro zajímavost zde. Přestože po více než desetiletí existence jde rozsahem informací i návštěvností o zcela jinou kategorii, dodnes jde o server, který ve volném čase připravují blázni do letadel pro lidi, které tento obor lidské činnosti zajímá. Redakční rada se snaží připravovat co nejzajímavější informace z leteckého prostředí, a v rámci možností také reagovat na dotazy publika.

Server vám přináší aktuální informace, fotografie a videa především z oboru dopravního letectví, rozsáhlou strukturovanou fotogalerii, články, historické provozní údaje a řadu dalších zajímavostí. Samostatná část se věnuje nejrozšířenějšímu letadlu pocházejícímu z naší země, L410 Turbolet, další částí je fórum s odborníky připravenými odpovídat na vaše dotazy.

Tipy pro návštěvníky
- Pokud je rozměr fotografie větší než 1024 bodů, je opatřena oranžovým rámečkem a můžete ji jedním klepnutím zobrazit v plné velikosti a dalším klepnutím tento náhled zrušit.
- V levé nabídce je rámeček Hledání. Když si nastavíte hledání v aktualitách, můžete snadno hledat nedávné zprávy.

Diskuze, fórum a komentáře
V diskuzi najdete příznivce létání všeho druhu. Jde vlastně o pokračování nekonečných diskuzí „od plotu“ či z jiných setkání živých lidí, kteří se potkávají i mimo Internet. Berte je jako živé lidi - ani oni nemusejí mít náladu odpovídat ve chvíli, kdy vy chcete.
Prosíme, zkuste dodržovat netiketu ¬ obecná pravidla chování v diskuzích, která najdete třeba zde, zde nebo obsáhleji zde.
Z nejčastěji vznikajících nedorozumění vybíráme:

- Ani ta mediálně nejpropíranější letadla s celebritami se nevyhnou fyzikálním zákonům. Dráhu pro jejich přistání a start tudíž určují směr a síla větru a ty jsou známy až krátce před přistáním.
- Pokud vás zajímá typ nebo registrace letadla, kterým máte letět, ptejte se na to nejdříve 1-2 dny před odletem. Dříve to stejně nikdo neví. Pokud nedostanete odpověď, vězte, že momentálně na fóru není nikdo, kdy by tuto informaci věděl nebo mohl poskytnout. Když otázku nebudete opakovat příliš často, vaše šance na získání odpovědi porostou.
- Pokud se chcete dozvědět něco aktuálního, zkuste projít poslední dvě tři stránky diskuze. Často tam informace najdete dříve, než byste napsali otázku.
- Když jste na fóru noví, zkuste chvíli naslouchat - tak jak to jistě děláte v každé společnosti, do které se dostanete.

V každém případě prosím respektujte, že když Vám nikdo okamžitě neodpoví, může to být z mnoha rozumných důvodů, například zrovna není u počítače člověk, který odpověď zná, nemůže ji zveřejnit, a podobně.
Redakce si vyhrazuje právo bez odůvodňování odstraňovat nevhodné příspěvky a podnikat proti nim opatření. Děkujeme za pochopení.


Fotografie - Pravidla vystavování fotografií na serveru planes.cz

Proč na serveru ukazujeme vaše fotografie
Záměrem týmu planes.cz je zachovat pestrost serveru. I nadále na něm najdete fotografie spotterské, fotografie aktuální i fotografie různých zajímavostí. Jednotlivé typy fotografií budou označeny a můžete si je prohlížet i samostatně, vyhledávání však může fungovat i přes všechny tyto kategorie. V současné době bude zpravidla zveřejňováno 25-30 nových fotografií denně.

Za roky provozu serveru jsme se setkali i s velmi soutěživým přístupem. Nejde nám však o soutěžení, nabízíme platformu, na které se můžete s podobně leteckým petrolejem postiženými lidmi podělit o své snímky, případně se jen potěšit pohledem na jiné... Novinkou v tomto oboru je i hodnocení fotografií na škále od 1 do 10 - čím více bodů fotografie má, tím více se líbí.

Jaké snímky posílat
Server planes.cz přijímá fotografie ve formátu JPG, o rozlišení 1024 až 1400 bodů a v poměru stran 2:3 až 3:4 (1024x683 - 1024x768 až 1400x934 - 1400x1050 bodů), velikosti do přibližně 500 kB, maximálně 10 fotografií od jednoho autora týdně. Pro dobu seznamování se s pravidly (do 10 přijatých fotografií) je počet fotografií omezen na 4 týdně. Hlavní cestou fotografie na server je nahrání fotografie přes uživatelské rozhraní, které je přístupné registrovaným uživatelům po přihlášení. Celý proces je velmi jednoduchý a popíšeme ho dále. Pokud nevíte, na co se při fotografování soustředit, přečtěte si část Tipy a rady.

U většiny fotografií není nutné využívat maximální objem, u některých se složitějšími motivy jisté zvětšení velikosti pomůže.

Poslání snímku
Rozhodněte se, zda chcete fotografii poslat jako snímek do galerie nebo jako aktualitu. Obojí má na serveru místo, pouze zpracování je různé.

Rozhodněte se, zda chcete fotografii označit lištou nebo vodoznakem planes.cz (označení znamená další komprimaci a uložení fotografie) a stejně jako při posílání elektronickou poštou zadejte umístění fotografie na disku svého počítače. Server snímek nahraje, vytvoří náhled, a zobrazí stránku, na které vyplníte údaje o snímku a případně vzkaz pro screenera.

Cesta snímku ke čtenářům
Galerie.
Když na server planes.cz nahrajete fotografii pro galerii, zařadí se do seznamu. Fotografie z tohoto seznamu jsou náhodně přidělovány screenerům ke kontrole. Screeneři zkontrolují fotografii i data, případně některé údaje doplní či opraví a fotografii přijmou do fondu nebo odmítnou a sdělí vám důvody....
Rozšíření ze srpna 2008: Dalším vylepšením jsou nové tipy k jednotlivým důvodům odmítnutí doplněné fotografiemi. Odkaz na tyto tipy najdete i v seznamu svých fotografií v profilu.

Pokud některý ze screenerů přijímajících snímky usoudí, že třeba technicky slabší fotografie má co říci a bylo by ji možné upravit do zveřejnitelné podoby, sám vás mailem požádá o zaslání originálu. Fotografie přijaté screenery poté tvůrce galerie zařadí do galerie. Své fotografie a stav jejich zpracování si můžete prohlédnout po přihlášení. Odmítnuté fotografie jsou po 14 dnech od odmítnutí z kapacitních důvodů mazány.

I když si to někteří lidé třeba budou myslet, naši galeristé nemají zájem odmítat fotky „z plezíru“. Budou se snažit udržovat vysokou úroveň galerijní části serveru, a budou se v rámci omezených časových možností snažit pomáhat tomu, kdo bude mít zájem své fotografování rozvíjet.

Aktuality. Cesta aktualit je jednodušší, fotografie do aktualit bude screenována přednostně, pokud možno do několika hodin, pokud ale naopak pošlete sebelepší startující B737 ČSA jako aktualitu, bude fotografie smazána. Screener aktualit nebude snímky upravovat, pouze je přijme nebo odmítne. Aktuality posledního dne jsou střídavě zobrazovány v pravém sloupci hlavní stránky a po klepnutí na ně zobrazí systém seznam posledních přidaných aktualit.

Redakční fotografie neprocházejí screeningem. Redakce serveru občas doplňuje fotografie, které nemají uměleckou ambici, nejsou třeba technicky nejdokonalejší, ale přinášejí třeba zajímavé a netradiční pohledy nebo prostě podle názoru redakce doplňují a rozšiřují škálu zveřejněných fotografií.

Věříme, že všechny tři typy fotografií mají na serveru své místo, a že dokážou existovat ve vzájemné symbióze.


Videogalerie
V roce 2010 byl spuštěn zkušební provoz videogalerie planes.cz. V současné době ji budou redaktoři postupně naplňovat odkazy na existující videoklipy dle svého výběru. Pokud si však myslíte, že máte kvalitou nebo tématem výjimečný videoklip, nahrajte ho na server YouTube a pošlete údaje (odkaz na video, snímek z videa o šířce 200 bodů, datum natočení, registraci, typ letadla, společnost, místo - znáte-li, a případně stručný komentář nebo popis situace) na adresu video@planes.cz. Správci videogalerie ta nejlepší videa zařadí k ostatním. Odkazy na videa jsou na serveru planes.cz umisťovány výhradně se souhlasem autorů. K prohlížení videa si musíte nainstalovat doplněk Silverlight. Postup jeho instalace najdete zde.

Autorská práva
Autorská práva zůstávají autorovi fotografie. Zasláním fotografie autor zodpovědně potvrzuje, že je autorem fotografie, a vyjadřuje souhlas s jejím trvalým bezplatným zveřejněním v galerii planes.cz. Pokud o fotografii projeví zájem jiný subjekt, smí ji zveřejnit po dohodě s autorem. Kde je to možné, uvede u jména autora přídomek www.planes.cz. Fotografie zveřejňujeme bez jakýchkoli finančních nároků, pokud má autor pocit, že server planes.cz pomohl v cestě jeho díla do světa, je zcela na jeho vlastním uvážení, zda bude chtít server po dohodě s redakcí nějakým způsobem podpořit.

Vstřícnost k médiím
Některá internetová média jsou vedena snahou ukázat svým čtenářům fotografii k popisovanému tématu co nejrychleji. Fotografa však nelze vždy ihned zastihnout a získat souhlas. Pokud na našem serveru zaškrtnete políčko Vstřícnost k médiím, vyjadřujete souhlas s tím, že médium na základě tohoto souhlasu použije vaši fotografii okamžitě. V každém případě se však médium takovým použitím zavazuje použít fotografii s vaším jménem a místem, kde ji získalo, neprodleně vás kontaktovat a do 30 dnů s vámi po dohodě vypořádat autorský honorář.

Ostatní ustanovení

Registrace
Chcete-li posílat fotografie, sledovat stav jejich zpracování, případně komentovat ostatní fotografie v galerii nebo psát do diskuze, aniž byste museli opakovaně vypisovat jméno, zaregistrujte se. Registrace je velmi jednoduchý krok, zadáte své přihlašovací jméno a heslo, el. adresu a jména, pod kterými chcete být uváděni ve fotogalerii a chatu. Odkaz na registraci najdete vlevo dole na hlavní stránce, stejně jako pole pro přihlášení. Zadané přihlašovací údaje nevidí ani obsluha serveru, slouží pouze k posílání zpráv serverem, u fotografií zůstává odkaz na mailový kontakt případných zájemců. Vícenásobné registrace jednoho fotografa za účelem prolomení limitů nejsou povoleny a považujeme je za vědomý podvod. Správce má také právo mazat registrace odkazující na jiné webové stránky nebo na jakýkoli subjekt než osobu fotografa.
Pozor - registrace na serveru planes.cz (fotografie, diskuze) se z technických důvodů zatím liší od registrace na fórum (forum.planes.cz) s odbornými diskuzemi. Pro zasílání fotografií se musíte zaregistrovat na hlavní stránce planes.cz vlevo dole.

Publikování příspěvků
Za všechny příspěvky zaslané na server planes.cz ručí jejich autoři. Jde především o fotografie, příspěvky v diskuzi i fóru, komentáře ke článkům, fotografiím i videosouborům, osobní inzerci i případné další příspěvky. Na tomto serveru založeném na dobrovolnosti neexistuje nárok na přijetí žádného příspěvku, po přijetí neexistuje nárok na zpětné odstraňování příspěvků. Správce má právo bez udání důvodu mazat příspěvky, které považuje za nevhodné, ať již v obecném kontextu rasové, názorové, náboženské, politické či jakékoli jiné nesnášenlivosti nebo v kontextu a souvislosti s jiným působením uživatele na serveru. Věříme, že toto ustanovení bude nutné využívat v co nejmenší míře.

Inzerce
V případě vážného zájmu o komerční inzerci se obraťte na níže uvedené kontakty. Děkujeme

Osobní údaje
Náš server dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Registrovaní uživatelé vyjadřují registrací souhlas se zveřejněním svých zadaných kontaktních údajů (el. adresa, ICQ, Skype, atd.) u fotografií, případně dalších příspěvků. Pokud tento souhlas odvolají, správce v rozumně realizovatelné lhůtě tyto údaje z jejich profilu odstraní.

Zákaz kopírování
Veškeré informace zveřejněné na serveru jsou určeny jen k osobnímu využívání. S výjimkou předchozího písemného souhlasu je zakázáno jakékoli další publikování jakýchkoli zveřejněných materiálů nebo jejich částí, a to včetně šíření pomocí elektronické pošty, mobilních telefonů a včetně uvádění obsahu planes.cz v rámcích a uchovávání v databázích. Autorská práva k fotografiím a videoklipům jsou podrobně řešena v samostatném odstavci tohoto příspěvku.
Copyright © planes.cz a autoři fotografií a videoklipů

Přejeme dobré světlo a krásné polétání
tým planes.cz
21.9.2010, mírně doplněno 23.1.2012 ve věci kontaktů

Kontakty
Záležitosti týkající se obsahu, novinky, informace: redakce@planes.cz
Technická podpora: planeslite@planes.cz

admin
Site Admin
 
Příspěvky: 115
Registrován: 13. 10. 2006, 18:13

Zpět na Sdělení správce

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron