JaM píše:.... KLMxxx, CANCELL TAKE-OFF, STOP IMMEDIATELY, I SAY AGAIN, STOP IMMEDIATELY!!! Nebo něco hodně podobného. I přes perfektní výcvik TOHLE člověka zaskočí. Opravdu jsi si jistý, že bys začal okamžitě naplno brzdit? Ani pilot nemůže s jistotou říct, jak by se zachoval. Přestože je na podobné situace dělán udržovací výcvik, který je právě k tomu okamžitému brždění směřován.
Tvrdit, že si tu situaci dovedeš dobře představit je nepodložené. Nikdo to nedovede - leda že by ji už někdy opravdu zažil...a stejně, zažije-li ji znovu, může zareagovat úplně jinak..
Bohužel jsem díky přecenění kvality diskuze ve svých příspěvcích uvedl kromě faktických věcí i několika odhadů a na těch jste si postavili protiargumentaci. A bohužel i kdybych nakrásně řekl, že jsem danou situaci zažil stokrát a stokrát jsem dokázal do 5 sekund začít letadlo brzdit, koukám, že bys to stejně odmítl, protože přeci přístě mohu reagovat jinak.
JaM píše:Ohledně el. stripů - neumím si představit, jak tam bude EC (nebo snad PC?) zadávat veškerá povolení. Klávesnicí?

Rád se o tom něco dozvím. Vážně a bez jakékoliv ironie.
Pokud vím, tam kde elektronické stripy již fungují se do nich zadávají povolení běžně - např na oblasti změna hladiny, tratě atd. A dělá to samozřejmě EC.
----------------------------
To MNK:
Tak na tohle opravdu už nemám. Mohl bys PROSÍM REAGOVAT na mé argumenty ??? A ne jen tvrdit že:
MNK píše:to na horke zidli u radaru vypada jinak...
nebo opravdu absurdně chytat za slovo:
MNK píše:A-SMGCS nedokáže zabránit srážce...Ty srazce muze zabranit jen tym ridici-pilot
BTW tve: Sice jsem nic takoveho netvrdil" -Ne?? Tvrdil jsi ze na tenerife by jim A-SMGCS nepomohlo = tym A-SMGCS, ATC, pilot nedokaze zabranit za 25s srazce.
a nebo na mou PŘÍMOU otázku proč by jim při srážce na rwy 31 nepomohlo A-SMGCS + el. stripy s konfliktními povoleními reagovat už potřetí vyhýbavě:
MNK píše:No ale to je pravda, ve skutecnosti nevis o co slo... stejne tak bych ja mohl chtit argument, proc si myslis, ze by se tomu dalo zabranit?? Ale to by bylo dost tezky pro tebe, kdyz nevis co se tam delo.
Ale přeci jen na úplný konec je tu jedna jediná rozumná odpověd
MNK píše:zkus si predstavit situaci, ze desitky elektronickejch stripu blika cervene, vsecko pipa a plasi, a na TWR neni nikdo kdo by letadlu rekl go around... .
Fajn, ale v okamžiku kdy řídící to povolení vydal na TWR byl. A jelikož to povolení bylo konfliktní, měl by tam varování ihned =v době jeho přítomnosti na TWR.
-------------------------------
To Aldaa - díky, plně souhlasím. To co mě na prvopočátku zvedlo ze židle (v mém obývacím pokoji) bylo naprosté opovrhování prací Nettky o které ani naši vševědoucí řídící nic netuší a přesto se o ní vyjadřují s takovým despektem.
JaM píše:....Nikdy bych nebyl tak pošetilý, abych někomu tvrdil, že si dokážu DOBŘE PŘEDSTAVIT situaci dopravního pilota nebo řídícího nebo lékaře nebo řidiče kamiónu nebo strojvedoucího metra nebo ucitelky na základní škole A TAK DÁLE....
Kdybych ti zde třeba řekl že jsem pilot - měl bych tedy pak právo říci co bych dělal? Sice mi stejně řekneš ze bych se tak určitě nezachoval, ale aspoň bych mohl říct že si to umím představit.
MNK píše:Hmn, pachut arogance, negace, ironie, utocne psani....vskutku brilantni analyza osobnostnich a povahovych rysu RLP, navic zalozena na par prispevcich v internetove diskuzi... tyyyy jo, no Sigmund Freud by ziral. Ja ale myslim, mimo jine, ze tohle je vazne trosku off topic uz, ne ?
Tak o po tomto už snad ani nemá cenu o něčem diskutovat.
Je mi líto, že si zde, na foru Planes, mnozí dokazují že jsou nejlepší tím, že opovrhují zdánlivě nezkušenějšími kolegy. Opakem budiž forum Pilotování dopravních letadel, kde se ani opravdu nezkušení nebojí na cokoliv zeptat a dostane se jim dobré odpovědi i respektu!